Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Via Nova > Boek 1 Urbs

Hoofdstuk 9, vertaling 2: Een aap voor in de Thermen

Marcus en Lucius waren uit het louwwaterbad weggegaan.”Naar het sportveld!”stelde Marcus voor aan de broer. “Daar gebeurt altijd wat.” Zij renden naar het sportveld. Op het sportveld beoefenden zich sterke mannen. Sommigen sprongen, anderen gooiden ballen.
Rondom het sportveld waren een enorm zuilengalerij en vele winkels.
Op de achterste winkel verkocht een koopman worstjes. Hij riep “Zeer goede worstjes”.
“Heb jij het geld?” vroeg Marcus. “Wij hebben zeer honger en...”
“Kijk een aap!” Riep Lucius. Bij de zuilengalerij stond een oude man. Hij liet voor de voeten aan de toeschouwers een aap kunsten zien. De toeschouwers lachten en zij klapten. Nadat de aap kunsten liet zien, verzamelde de oude man geldstukken. De tweeling ook gaven ook een geldstuk. Intussen echter ontsnapte de aap. De oude man was bang en zei aan de tweeling:
“Brengt terug aan mij de aap, ik kan niet leven zonder aap” “Wij beloven aan jou de hulp” antwoordden de jongens. Echter nergens zagen zij de aap. Plotseling hoorden zij uit de achterste winkel het grote geschreeuw. “Rotbeest! geef het worstje terug.” riep de koopman.
Marcus en Lucius renden naar de winkel. “Wat gebeurde er?” Vroeg Marcus.
“Plotseling sprong een aap op de tafel, hij roofde een worstje en hij klom op de zuil.”
antwoordde de koopman aan Marcus.
“Daal af!”riep Lucius. Echter daalde de aap niet af. Hij gooide het worstje naar beneden, omdat het worstje bij hem niet in de smaak viel. “Blijf staan boven mijn schouders,”zei Marcus aan Lucius.
Lucius klom boven op de schouders...
Maar tevergeefs: de aap sprong sierlijk op de andere zuil en vervolgens op een andere.
Tenslotte verdween hij.
De tweeling zochten overal, maar zij vonden de aap niet. “Bij Hercules, een aap bij het warmwaterbad!” riep iemand. Marcus en Lucius renden naar het warmwaterbad. “Kijk , daar zat de aap. Hij hield een schraapijzer vast en krabde zich af. De stille tweeling naderde, maar de aap zag ze en vluchtte. Hij verdween opnieuw.
Eindelijk vonden zij de aap in de kleedruimte. Hij trok de toga uit de nis en trok hem aan. “Kijk,” zei Lucius aan Marcus,”de aap is in toga gekleed. Hij is nu een Romeinse burger!”

Statistieken

Vertalingen op de site: 7.260

Nieuw afgelopen maand: 0

Gewijzigd afgelopen maand: 0