Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Fortuna > Boek 1 nieuwe druk

Hoofdstuk 12, tekst B

De moeder van de jonge papirius die met zijn vader in het senaatsgebouw was geweest vroeg aan haar zoon: 'wat bespraken de senatoren'. De jongen antwoordt: het staat mij niet vrij dat te zeggen.
De moeder wordt nog nieuwsgieriger en begint heftiger aan te dringen.
Dan verzint de jongen een verhaaltje met een list 'de senatoren hebben over het huwelijk vergaderd, eentje van hem vroeg: wat is er nuttiger en in het belang van de staat' moet of een man 2 vrouwen hebben of moet 1 vrouw met 2 mannen getrouwd zijn?'
Verschrikt door deze woorden rent de moeder het huis uit en brengt dit bericht over aan de andere vrouwen.

De volgende dag komt de menigte vrouwen naar het senaatsgebouw. Zij huilden, riepen de senatoren en riepen met luide stem uit: "wij vrouwen verlangen naar getrouwd zijn met twee mannen. De zaak is slecht voor de staat als een man twee vrouwen heeft." Met grote verbazing komen de senatoren het senaatsgebouw binnen omdat ze de woorden van de vrouwen niet begrepen. Ze zeiden onderling: Waarom zijn ze zo van streek? Wie had een gesprek met hen? De jongen Papirius loopt naar het midden van het senaatsgebouw en vertelt zonder angst over de list. De senaat prijst de trouw en het karakter van de jongen en maakt dit besluit: het is niet meer toegestaan aan enige jongen samen met zijn vader het senaatsgebouw binnen te gaan behalve Papirius. Een jongen met een groot verstand.

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.847

Nieuw afgelopen maand: 10

Gewijzigd afgelopen maand: 27