Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

SQPR > Versie 1

Tekst 6: Castor en Pollux (versie 2)

De romeinen voeren oorlog, maar het is helemaal niet gemakkelijk de overwinning te behalen. De aanvoerder van de Romeinen is bang voor een nederlaag. Hij smeekt om de hulp van de goden. Plotseling is er geluid van hoeven. Er komen paarden aan. De paarden zijn stralend en enorm groot. Op de paarden zitten mannen, stralend en enorm groot. De vijanden schrikken. Ze zeggen: 'Het zijn geen mannen, maar goden! Het zijn Castor en Pollux. Als de goden steun geven aan de Romeinen in het gevecht, is het voor ons niet mogelijk om te winnen," Daarom vluchten de vijanden. Zo overwinnen de Romeinen de vijanden met de hulp van Castor en Pollux.

Ondertussen wacht in de stad het volk op de uitkomst van het gevecht. Een menigte van vrouwen, jongens, en meisjes is op het forum. Ze zwijgen allen. Ze zijn bezorgd. Ze vrezen voor het leven van de soldaten, want hun vaders, broers en echtgenoten vechten in de oorlog. Ze vrezen een nederlaag. Een jongen zegt tegen zijn moeder: 'O moeder, als de vijanden winnen is het hen toch zeker niet toegestaan mij te verkopen als slaaf?' De moeder huilt: 'Het is de vijanden toegestaan te doen wat zij graag willen, als de soldaten van Rome hen niet overwinnen.' Een oud vrouwtje corrigeert haar: 'Huilen helpt helemaal niet. Het is beter te smeken om de hulp van de goden.' Meteen bidt de menigte tot de goden.

Plotseling roept een meisje: 'Er komen paarden aan!' Het zijn de paarden van Castor en Pollux. Het oude vrouwtje lacht: 'Kijk, de goden geven ons steun, zoals altijd. De goden houden van Rome!' De paarden van Castor en Pollux drinken water uit de bron dichtbij de tempel van Vesta. Daar vertellen de goden het volk over de overwinning. De menigte juicht. Spoedig komen ook de aanvoerder en de soldaten de stad binnen. De romeinen vieren de overwinning. De aanvoerder van de Romeinen zegt tegen de burgers: 'Het is nodig om een tempel te bouwen voor Castor en Pollux, maar waar?' De vrouw van de aanvoerder roept: 'Natuurlijk op de plaats, waar de goden ons kort geleden hebben verteld over de overwinning!'
(Tekst 6 spqr Latijn)

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.997

Nieuw afgelopen maand: 24

Gewijzigd afgelopen maand: 39