Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

SQPR > Versie 1

Tekst 50: Provincia

Provincia
In de provincie Bithynie, waarvan de voornaamste stad Nicomedia werd genoemd, stadhoudersschap werd door Gaius Plinius Secundus verricht . Op een of andere dag, toen Plinius zelf naar het uiterste deel van de Provincie vertrokken was, is in Nicomedia een enorme brand ontstaan. Niet alleen zijn meerdere persoonlijke huizen verwoest, maar ook twee openbare gebouwen, hoewel er een weg tussen lag. Plinius keerde zo snel mogelijk terug naar Nicomedia en probeerde te weten te komen waarom de stap zo een grote schade had geleden.

Iemand zei tegen Plinius, terwijl hij de reden zocht, dat de vlammen door de krachtige wind wijder verspreid zijn. De ander meende dat de mensen`niet wisten wat gedaan moest worden en daarom zonder iets te doen bleven staan. Een ander sprak met boze stem: “ Er is geen brandspuit in de stad, en ook geen brandemmer! Als wij dergelijk gereedschap hadden kunnen gebruiken, dan had de brand gemakkelijk geblust kunnen worden.

Jij verwondert je er misschien over dat er geen brandweermannen in Nicomedia zijn. Aan onze staat is het niet toegestaan een gilde van brandweermannen op te richten, omdat de keizer vreest dat zij tegen de Romeinen zullen samenzweren. De rust van het romeinse rijk: is meer van belang dan de redding van de bewoners Elk sterft, zolang maar niet de Pax Romana word verstoord.

Eerst zorgde Plinius ervoor, dat voor de burgers enkele gereedschappen werdeb klaar gemaakt, zodat de brand word geblust. Daarna schreef hij in een brief gestuurd naar keizer Trojanus: “Jij, meester, moet besluiten, of je vind dat er een gilde van 150 brandweermannen opgericht kan worden.”

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.997

Nieuw afgelopen maand: 24

Gewijzigd afgelopen maand: 39