Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

SPQR > Versie 1

Tekst 22

Holconius
Kijk,mijn Selena, de schilder Lucius is aanwezig. Ik liet hem komen omdat we in de eetkamer een nieuw schilderij verlangen.
Selena
Zeg Lucius: welke schilderijen heb jij gemaakt in onze stad? In wiens huis? Waar kunnen wij jouw werk bekijken?
Holconius
Lief dom ezeltje. Lucius is een beroemd schilder in Pompeii. Overal heeft hij de mooiste schilderijen gemaakt.
Lucius
Men prijst inderdaad mijn schilderijen: ik ben tevreden. Hoe bevelen jullie mij de de wand te beschilderen? Willen jullie graag een lieflijke tuin met bloemen en bomen? Of verlangt u naar een goden verhaal?
Selena
Schilder voor ons een verhaal over zoete liefde, want liefde overwint alles. Kort geleden zag ik een mooi schilderij over Apollo en Daphne, of zelfs een nog mooier schilderij over Pyramus: in het schilderij doodt Pyramus zichzelf met een zwaard
Holconius
Wat? Je wil toch zeker niet dat ongelukkige verhalen onze gasten droevig maken? Het nieuwe schilderij moet dappere mannen en wapens tonen, want dapperheid in de oorlog past bij de Romeinen.
Selena
Dat bevalt mij helemaal niet! Wie wil er tijdens een maaltijd een gesprek hebben over het gevaar van een gevecht? Over de wrede oorlog? Over verwondingen of over bloed?
Holconius
Ha! Er vloeit toch zeker ook veel bloed in een muurschildering van Pyramus?
Lucius
Waarom maken jullie ruzie? Want is het moeilijk om jullie meningen te verbinden? Welke god beschermt de oorlog en de wapens? Welke god boemen de Romeinen de vader van hun stad? Maar voor welke godin bezwijkt hij zelfs, welk wapen overwint ook hem? Zonder twijfel kenen jullie het verhaal van de god van de wapens en de godin van de liefde. Helemaal geen somber verhaal: alle goden lachten erg om de list van de bedrogen echtgenoot. Dus mijn plan is om Mars en Venus te schilderen. Wat vinden jullie er van? Bevalt het jullie?
Holconius
Zeer goed! Wanneer kun je beginnen?