Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

SQPR > Versie 1

Les 39; alea iacta est

Les 39; de dobbelsteen is geworpen

Meisje: Waarom zijn de mannen op het marktplein zo angstig?
Man: De burgeroorlog is reeds begonnen! De dobbelsteen is neergelegd, zodra Caesar de rivier Rubico is overgestoken. Er wordt vast zeer weinig genade getoont door de mensen die in een burgeroorlog tegen de legioenen van Caesar vechten. In onze burgerij hebben wij al lange tijd teveel onrecht verdragen. Ik hoop dat Caesar alle senatoren, die trots en zucht naar weelde tonen, voor de ogen van het volk met de dood zal straffen.
Meisje: Wat zeg je? Wij zijn toch zeker niet barbaren? Wat hebben onze senatoren verkeerd gedaan?
Man: Zij hebben alles verkeerd gedaan! De menigte van vreemdelingen die in onze stad werken is enorm, terwijl wij, Romeinen, inkomsten nodig hebben. Maar de plannen van de senaat zijn niet voordelig voor het armoedige gewone volk, voor maar weinig rijke burgers, en niets voor de republiek. Maar Caesar, die zich een grote koning voor het gewone volk betoont, doodt alle vijandige koningen openbaar!
Meisje: Jouw wooorden over de burgeroorlog, die mij bedreigt, maken me bang, maar de verhalen over de dapperheid van Caesar, die tegen de barbaren vecht, bevallen mij zeer. Want ik hoorde vaak hoe jij je over de dingen die in Gallië gedaan worden. Het staat vast dat de genade van Caesar naar de gepakte vijanden zeer groot is. Bovendien wordt er bestigt dat zijn uiterlijk zeer mooi is. Spoedig zal ik hem zien: binnen enkele dagen komt Caesar, die vele duizenden soldaten leid, Rome binnen...
Man: Wat hoop jij? Jij weet toch zeker wel dat Caesar al eerder Postumia, Lollia, Tertulla, Servilia, Tertia en vele andere vrouwen liefhad en afwees?
Meisje: Ik hoop eerst dat aan Caesar de Stad zonder bloedvergieten, zonder kracht, zonder gewelddadigheid in handen zal krijgen. Daarna ziet de grote leider me, ontbied me en houdt van me.
Man: Jouw hoop is zinloos. De senatoren, die Caesar de macht vrezen, zullen de poorten van de stad voor hem sluiten. Dus een burgeroorlog is nodig. Ik persoonlijk hoop dat Caesar zal winnen. Of Caesar of niets!

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.997

Nieuw afgelopen maand: 24

Gewijzigd afgelopen maand: 39