Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Roma > Boek 2

Hoofdstuk 26, tekst B

Nadat de overwinning behaald was, raadden de overigen Hannibal aan om rust voor zichzelf te nemen en aan de vermoeide soldaten te geven. Maharbal, de aanvoerder v/d ruiters, stelde voor, om zonder uitstel met het leger Rome aan te vallen. Op de 5de dag, zei hij, zul je als overwinnaar op het C dineren, als je nu doorgaat.
*5* Hannibal besloot echter R niet aan te vallen. Toen zij M: De goden hebben niet alles aan dezelfde gegeven. Je weet wel te overwinnen, H, maar je weet je overwinning niet te gebruiken. Dit uitstel van 1 dag is de redding voor de stad en het imperium geweest. Als Hannibal aan de woorden van M had gehoorzaamd, had hij Rome misschien veroverd. (Op) De volgende dag gingen Hannibal en de soldaten het legerkamp uit, om de buit te verzamelen en de slagpartij te bekijken.
*10* Wie zou een zo afschuwelijk schouwspel kunnen beschrijven? Zoveel duizenden gevelde Romeinen lagen er. Sommige troffen ze halfdood aan met doorgesneden dijbenen en knieholten, die hun hals ontblootten vragend om ook het overige bloed te vergieten. Anderen werden gevonden, die zichzelf de dood hadden aangedaan, opdat ze niet door een Carthager werden gedood.