Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Perystilium

Deel 1 : De Bello Gallico I, 1

GalliŽ is in zín geheel verdeeld in drie delen, waarvan de Belgen er ťťn bewonen, de Aquitani een tweede en het derde zij, die in hun eigen taal de Kelten, en in onze taal de GalliŽrs benoemd worden. Al dezen verschillen onderling in taal, instellingen en wetten. De (rivier de) Garonne scheidt de GalliŽrs van de Aquitani, de Marne en de Seine (scheidt hen) van de Belgen.

Van al dezen zijn de Belgen de dappersten, omdat zij het verst verwijderd zijn van de materiŽle en geestelijke beschaving van de Provence en omdat uiterst zeldzaam handelaars naar hen gaan en die dingen invoeren, die dienen om de geesten week te maken, en omdat zij het dichtst bij de Germanen leven (lett: zijn), die over de Rijn wonen, met wie ze voortdurend oorlog voeren. Om die reden overtreffen de HelvetiŽrs ook de andere GalliŽrs in deugdelijkheid, omdat ze in bijna dagelijkse gevechten met de Germanen strijden, wanneer ze hen ofwel uit hun grondgebied weren of zelf oorlog voeren op hun grondgebied.

Eťn deel hiervan, waarvan gezegd wordt dat de GalliŽrs het bezetten, begint bij de rivier de RhŰne; het wordt begrensd door de (rivier de) Garonne, de Oceaan en het grondgebied van de Belgen; het raakt aan de kant van de Sequanen en de HelvetiŽrs de rivier de Rijn; het strekt zich uit naar het noorden.

BelgiŽ begint bij de uiterste grenzen van GalliŽ, het reikt tot aan de benedenloop van de Rijn; het kijkt naar het noorden en het oosten (vrijer: het is gericht naar het noordoosten).

AquitaniŽ reikt van aan de Garonne tot aan de PyreneeŽn en tot dat deel van de Oceaan, dat bij Spanje ligt. Het kijkt tussen het westen en het oosten (vrijer: het is gericht naar het noordwesten).

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.789

Nieuw afgelopen maand: 12

Gewijzigd afgelopen maand: 18