Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Pegasus > Boek 1

Tekst 6.4: de alcmena et amphitryone

6.4 Over Alcmene en Amphitryon
Een huwelijk onder voorwaarden
Reeds brandden de fakkels, reeds werd het bruidslied gehoord. Alcmene, die haar bruidssluier en bruidsmantel had aangetrokken, bekeek de dansende gasten. De kersverse bruid anderzijds was niet blij: integendeel, ze betreurde het dat haar broers onlangs in een oorlog gedood waren. Na haar huwelijk weigerde Alcmene te slapen met haar man. Ze zei tegen Amphitryon: ‘Geef een bewijs van je liefde: wreek de dood van mijn broers.’ Amphitryon zocht bondgenoten en vertrok naar de oorlog. De volgende dag veranderde Jupiter, die op Alcmene verliefd was geworden, zich in de vorm van Amphitryon en daalde af van de Olympus.
Een vurige minnaar
Terwijl Amphitryon met de vijanden vocht, ontving Alcmene, (die) verwonderd (was) over zijn onverwachte terugkeer, de god. Die vertelde over het gevecht, zijn dapperheid, zijn overwinning: dat de troepen van de vijanden bijna verpletterd waren. Alcmene hield Jupiter voor haar echtgenoot en ontving hem in haar bed. Jupiter echter sliep zo graag met haar samen, dat hij de zon tweemaal verbood op te komen. ’s Morgens zei Jupiter: ‘Alcmene, nu is het nodig dat ik onmiddellijk van hier terugkeer naar mijn troepen.’ Alcmene zei echter: ‘Waarom ga je zo snel weg? Je bent slechts één nacht bij mij gebleven!’ Jupiter antwoordde echter: ‘Niemand heeft ooit zijn echtgenote zozeer bemind: maar als opperbevelhebber moet ik aanwezig zijn bij mijn leger.’
Wie is wie?
Een beetje later keerde Amphitryon van de oorlog terug en hoopte dat zijn echtgenote naar zijn aankomst zou uitkijken. Hij wilde immers graag vertellen over het gevecht, zijn dapperheid, zijn overwinning. Maar Alcmene zei: ‘Vanwaar kom je? Waarom ben je niet weggegaan naar je legioenen, zoals je mij zojuist gezegd hebt? Houdt een voorteken je tegen of een storm?’ Amphitryon zei: ‘Je vertelt onzin! Heb jij mij hier zojuist gezien?’ Alcmene zei: ‘Ik heb jou, mijn man, terwijl je hier gisteren aankwam, én begroet, én je hand vastgenomen. Meer nog, je hebt met mij geslapen.’ Amphitryon begreep uiteindelijk dat een god in zijn plaats aanwezig geweest was. Later zette Alcmene, die door Jupiter zwanger gemaakt was, Hercules op de wereld.

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.847

Nieuw afgelopen maand: 10

Gewijzigd afgelopen maand: 27