Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Pallas > Druk 1: boek 3

Hoofdstuk 9 Sokrates 3F: Sokrates drinkt het gif

En toen Kriton dat gehoord had, wenkte hij de slaaf die vlakbij stond. En nadat de slaaf naar buiten was gegaan, en geruime tijd weggebleven was, kwam hij terug met de man die het gif moest geven dat hij, fijn gewreven meebracht in een drinkschaal. Toen Sokrates de man gezien had, zei hij: "Oké, mijn beste (kerel), je bent immers expert in deze dingen, wat moet ik doen?"
"Niets anders," zei deze, "dan na het gedronken te hebben rond te lopen, totdat een zwaar gevoel in je benen gekomen zal zijn, daarna moet je gaan liggen. En op die manier zal het vanzelf zijn uitwerking hebben." En tegelijk reikte hij de beker Sokrates aan. En nadat hij, Echekrates, die wel heel kalm genomen had, zonder te trillen en zonder ook maar van huidskleur of gelaatsuitdrukking te veranderen, maar zoals hij gewoon was met doordringende blik de man onder de wenkbrauwen aankijkend zei hij: "Wat kun je me zeggen over deze drank, ten aanzien van het brengen van een plengoffer aan iemand? Is dat mogelijk of niet?"
"Sokrates", zei hij, "wij wrijven precies zoveel fijn als wij menen da voldoende is om te drinken."
"Ik begrijp het", zei hij, "maar het is toch wel zeker mogelijk en nodig om te bidden tot de goden, namelijk dat de verhuizing van hier naar daar voorspoedig is. En dat wens ik inderdaad dan ook, en moge het op die manier gebeuren."
En direct na deze woorden dronk hij, nadat hij de beker aan zijn lippen had gebracht, deze leeg zonder een krimp te geven en zonder tegenzin.