Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Pallas > Druk 1: boek 2

Hoofdstuk 22, tekst B: 'Vertrouw nooit een vrouw'

Jij hebt toch zeker reeds de dood van veel mannen gezien? Maar dit Odysseus, dit schouwspel was het meest verschrikkelijk. Toen lagen wij in de grote zaal rondom de mengvaten en de volle tafels; de gehele vloer stroomde van bloed. Toen hoorde ik de deerniswekkende stem van Kassandra, de dochter van Priamus; want de listige Klytaimnestra doodde ook haar. Toen ik omkwam door het zwaard, verliet zij, de hondsogige vrouw, de grote zaal; zij sloot mijn ogen en zelfs mijn mond niet met haar handen.

Het is onmogelijk dat een andere vrouw dergelijke daden doet, zoals zij de moord op haar eigen echtgenoot voorbereidde! En ik, dwaas, meende nog wel, dat ik welkom thuis aankwam, bij mijn kinderen en mijn bedienden. Die vrouw verschafte een slechte naam aan alle vrouwen van nu en ook aan alle vrouwen in de toekomst. Jij Odysseus, vertrouw dus nooit de vrouwen!
Zeg het één aan hen, maar houdt het ander verborgen. Maar Odysseus, aan de kant van jouw vrouw, zal er nooit een moord op jou zijn. Want Penelope is het verstandigst van alle vrouwen.

Statistieken

Vertalingen op de site: 7.304

Nieuw afgelopen maand: 26

Gewijzigd afgelopen maand: 30