Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Lingua Latina > Boek 1

Cultuurblok 12, samenvatting

Augustus had dochter, Julia, met zijn eerste vrouw Scribonia. Later scheidde ze.
Toen ontmoette hij Livia. Die verbrak met haar man voor Augustus. Livia had zoon Tiberius. Hebben ook samen zoon gehad, maar die stierf.

Hij vestigde zijn hoop op zijn dochter Julia. Huwde haar uit aan Marcellus. Zoon van zijn zus Octavia. Marcellus stierf snel. Toen huwde Augustus Julia uit aan Marcus Agrippa. Kregen twee dochters en drie zoons. Een van de jongens, Agrippa Postumus had onbehouwen karakter en werd verstoten. De andere twee Lucius en Gaius werden erfgenamen.

In 9 VC onthulde Augustus Ara Pacis, Vredesaltaar. Ook onthulde hij een beeld van het ideale gezinsleven. Augustus ging met de hele familie een offer brengen.

Toen ook Marcus Agrippa was gestorven, moest Julia met Tiberius, zoon Livia, trouwen. Tiberius moest eigen vrouw verlaten en werd vader van Lucius en Gaius. Tiberius zag het niet zitten en vertrok naar Rhodos. Julia was vrij en was daar tevreden mee. Ze leefde (te) vrij. Ze ging naar feestjes etc. Augustus vond dat schande. Hij verbande haar. Gaius en Lucius kwamen op twintig jarige leeftijd om het leven op mysterieuze wijze. Waarschijnlijk door Livia, omdat Tiberius nu opvolger kon worden.