Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Kosmos > Oude druk

Hoofdstuk 7, Tekst D

"Luister dan," zei Sokrates, "want bij de symposia zijn de verstandigsten en de sterksten aanwezig. Voor hen schaam je je niet en ben je niet bang. Maar bij de menigten en speciaal in de volksvergadering zijn de onverstandigsten en de zwaksten aanwezig. Te midden van (letterlijk: in) hen dan schaam jij je te spreken. Hoe komt het dan dat jij bang bent voor de onverstandigsten en de zwaksten, maar niet voor de verstandigsten en de sterksten? Bij de symposia lachen sommigen van de verstandigen jou zelfs uit; maar toch praat jij net zo goed (letterlijk: niets minder) met hen, hoewel zij dat doen/gedaan hebben. Maar bij de volksvergadering zullen de meesten jou nooit verachten -- want zij zijn zeer onverstandig en begrijpen niets; toch ben je zeer bang voor hen.
Daarom verbaas ik me, omdat jij de verstandigsten bij de symposia makkelijk kunt overwinnen, maar niet de onverstandigsten in de volksvergadering.
Wees nu vol vertrouwen (of: hou goede moed), beste Charmides, en handel als volgt: beschouw de volksvergadering als zodanig zoals je gasten (bij symposia) beschouwt. Als je dat doet, zul je niet meer bang zijn in de volksvergadering, naar ik meen, maar je zult vol vertrouwen zeggen alles wat je moet zeggen, want je bent verstandig en je kunt de stad beter maken."