Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Kosmos > Oude druk

Hoofdstuk 7, Tekst B

Nadat Sokrates lange tijd had gezwegen, toen dan zei hij: "Glaukon, aangezien jij helemaal niets over de inkomsten kon zeggen, wil ik je iets anders vragen. Want het is misschien niet makkelijk over de inkomsten te spreken, maar het is makkelijker over de huishoudens te spreken. Want de stad is samengesteld uit vele huishoudens, en het is moeilijk tegelijk voor zoveel huishoudens te zorgen. Waarom probeer je niet eerst één huishouden te verzorgen? En daarna zul je de andere verzorgen. Als je één huishouden niet kunt verzorgen, hoe zul je dan vele huishoudens verzorgen?
Ik zal je een voorbeeld vertellen: een man kan niet, als hij niet een kleine lans kan dragen, een grotere lans dragen. Zo kun jij ook niet, als je niet één huishouden kunt helpen, meerdere huishoudens helpen."
"Maar," zei Glaukon, "ik probeer zeer één huishouden te helpen, maar niemand wil mij gehoorzamen."
"Vervolgens" zei Sokrates, "terwijl jij niet één huishouden kunt helpen, hoe kun je dan meer huishoudens helpen?"
"Sokrates," zei Glaukon, "Zo moeilijk is het over de huishoudens te spreken." Sokrates zei: "Wat is dat, Glaukon? Hoe zul je de stad besturen, als je niet één huishouden kunt verzorgen? Luister naar een zeer wijs verhaal: bij alle dingen komen de meest aanzienlijken voort uit degenen die het meest weten, en degenen die het minst in aanzien staan uit de dommeren (= degenen die dommer zijn). Als jij dus verlangt in aanzien te staan en geëerd te worden in de stad, dan moet je alles leren, wat je wilt doen."