Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Kosmos > Oude druk

Hoofdstuk 6, Tekst C: de invalide 3

Bovendien zegt hij dat de vele slechte mannen bij mij verzamelen, en dat zij veel geld van zichzelf hebben verkwist, en dat van anderen proberen te verbruiken. Waarom zei hij dat dan? Want alle burgers, die jullie op de markt zien, gaan bij sommige mensen geregeld langs. Niet alleen bij mij, maar ook bij vele anderen. Als hij mij beschuldigt,
is het ook rechtvaardig anderen te beschuldigen, met wie de mensen op de markt praten. want ieder van jullie gaat vaak naar de markt. de een naar een parfumerie, de ander naar een kapperszaak, een ander naar een schoenenzaak.
En bekijk dat, mannen: De vakken die de handwerksmannen op de markt hebben, zijn van allerlei soorten. En daarom gaan dezelfde mannen niet geregeld allemaal naar dezelfde handwerksman, maar misschien is mijn vak zodanig dat de slechten bij mij geregeld komen. Misschien zijn de vakken, die de anderen hebben zodanig dat de goeden bij hen komen. Maar daarom ben ik zelf niet slecht.
Zo, (o voc) raad, ik heb duidelijk aangetoond dat al deze bewijzen die de aanklager zegt, onbetrouwbaar zijn. Welnu, vertrouw hem niet, maar mij. Want ik zei de waarheid over alles. En daarom is het rechtvaardig dat jullie mij mijn geld teruggeven. Zo doen jullie het rechtvaardig, zo kan ik de rest van mijn leven in rust doorbrengen, zodat hij inziet dat hij slecht is, en de goeden schaadt.