Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Kosmos > Nieuwe druk

Hoofdstuk 5, tekst B: De grote dag zelf

De tweede dag werd het huwelijk zelf voltrokken. Vroeg in de morgen werd de bruid met dezelfde kleren versierd. Bovendien werd ze versierd met een mooie diadeem en een mooie sluier. Vervolgens kwamen alle verwanten van de bruid naar de plaats van het feest. Daar was ook de hele familie van de bruidegom aanwezig. Het feest duurde de hele dag en laat op de avond gaf de vader de bruid aan de bruidegom. Terwijl allen aanwezig waren, gebeurde het moment van de ontsluiering. Toen werden eerst geschenken door de bruidegom aan de bruid gegeven, vervolgens door alle aanwezigen.
Deze dingen gebeurden Eurykleia, maar Eurykleia was op het feest niet blij. Want ze was zeer bang, omdat ze met Dionysodoros zou gaan slapen. Ook toen de tijd van de huwelijksprocessie was, vergoot Eurykleia heimelijk tranen. Maar alleen Dionysodoros merkte het op en hij zei: “Houd op met huilen en wees gerust.” En zij ging, hoewel ze nog een beetje huilde, met de bruidegom en de vrienden van de bruidegom naar de wagen.
De twee moeders begonnen met twee fakkels de processie. En velen anderen volgden, terwijl ze fakkels droegen en zo ging de processie door de stad naar het huis van Dionysodoros. Allen zongen onafgebroken tot aan het huis huwelijksliederen.