Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Kosmos > Nieuwe druk

Hoofdstuk 4, tekst A: Eurykleia

Eurykleia was een meisje van vijftien jaren, dochter van Archiades en Kreousa. Aan Archiades en Kreousa was ook een zoon, Pheidippos genaamd.
Pheidippos ging elke dag naar de sportschool, naar zijn trainer en daar werd hij getraind: hij wilde immers atleet worden.
Het was voor Eurykleia niet mogelijk om uit het huis naar buiten te gaan, maar het was noodzakelijk voor haar om binnen te blijven, omdat ze een meisje was. Eurykleia en haar moeder werkten samen met de slavinnen de hele dag in het vrouwenvertrek: want spinnen en weven en naaien was het werk van de vrouwen.
Zo werkten zij en de slavinnen dus de hele dag. ’s Avonds overmande vaak grote vermoeidheid Eurykleia. Ze ging slapen omdat ze opnieuw moe was. Maar Pheidippos dronk samen met zijn vrienden in de stad.
’s Nachts kwam bij Eurykleia vaak dezelfde droom. In de droom was Eurykleia een jongen en ze ging naar buiten uit het huis naar de sportschool. Vervolgens verliet ze de sportschool nadat ze was getraind, maar ze keerde niet meteen terug naar huis. Veel tijd liep ze rond in de stad, terwijl ze naar de mannen en vooral naar de jongens keek. Tenslotte keerde ze goedgehumeurd terug naar huis en naar het mannenvertrek…
Maar dan werd ze wakker en opnieuw bedacht ze moedeloos: dit zal mij nooit gebeuren omdat ik een meisje ben.