Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Homeros

Samenvatting Ilias *bezig*

dit is het verhaal

Zeus wil af van de bemoeienis van de goden in deze oorlog. De Trojanen dringen de Grieken weer terug en Agamemnon staat wederom op het punt van opgeven. Diomedes en Nestor houden hem tegen. Achilles wordt weer geprobeerd terug te halen. Agamemnon biedt erg veel geschenken, maar Achilles gaat niet overstag.
Op een avond gaan Odysseus en Diomedes het Trojaanse kamp binnen en daar nemen ze Dolon, een Trojaanse spion, gevangen, en ze plunderen het kamp van de Thraciers.
Door Eris begint de strijd weer. Nestor adviseert Patroklos, Achiles' vriend, om zelf Achilles' leger aan te voeren.

De Grieken laten zich echter niet zomaar uit hend Patroclos om bij Nestor naar de gewonden te informeren. Nestor adviseert Patroclos om het leger van Achilles, de Myrmidoniƫrs, zelf aan te voeren. Achilles geeft toestemming, en Patroklos trekt Achilles' wapenrusting aan, zodat de Trojanen dachten dat Achilles terug was. Maar Patroklos wordt gedood door Hektor en Hektor krijgt Achilles' wapenrusting.

Achilles is verdrietig en woedend om de dood van Patroklos en wil weer terug de strijd in om hem te wreken. Thetis laat een nieuwe wapenrusting voor hem smeden door Hephaestos.
Achilles verzoent zich weer met Agamemnon en die geeft hem geschenken, waaronder Briseis. Achilles' sprekende paard Xanthos voorspelt hem zijn dood.

Ook de goden mogen weer meedoen van Zeus. Achilles doodt vele Trojanen en drijft de rest naar de rivier Skamandros, die het daar niet mee eens is en Achilles in het nauw drijft. Hephaestos laat de rivier tenslotte verdampen.
Ook Hektor en Achilles komen eindelijk in duel: Achilles achtervolgt Hektor en ze rennen driemaal rond de stad, totdat Zeus het lot van Hektor tegen dat van Achilles heeft gewogen. Achilles zou overwinnen. Hektor vraagt of zijn lijk naar zijn ouders mag, maar Achilles bindt het achter de strijdwagen en rijdt ermee rond.

Hektors vader Priamos komt later zijn zoon terughalen. Hermes leidt hem vermomd door het kamp. Achilles gaat akkoord met de teruggave. Ook beloofd Achilles een wapenstilstand tot Hektor fatsoenlijk is begraven. Hermes leidt Priamos het kamp uit. Hektor wordt in Troje beweend en daarna begraven.

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.871

Nieuw afgelopen maand: 17

Gewijzigd afgelopen maand: 48