Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Fortuna > Boek 1 nieuwe druk

Hoofdstuk 13, tekst A

1. Veel burgers verlieten Rome en zij vluchtten naar de vlakbijgelegen stad. De overigen weken uit naar Capitool, behalve sommige senatoren van hoge leeftijd, omdat zij liever thuis een waardige dood wilden afwachten.
5. Deze oude mannen zaten thuis in toga gekleed. De Galliërs nadat zij de volgende dag Rome binnenkwamen, namen de stad zonder geweld in, want zij zagen geen gewapende mannen. Ze komen aan bij het Forum en zien de tempels van de goden en het Capitool.
10. Hoewel de Galliërs een hinderlaag vreesden - de stad was verlaten - wilden zij toch naar buit op zoek en gingen de huizen binnen. Stomverbaasd vonden zij de mannen in de huizen, die vanwege hun houding gelijk waren aan de beelden van de goden. Een zekere Galliër wil dan de baard van Marcus Papirius aaien. De oude man riep uit:
15."Ik wil niet dat je mij aanraakt", en tegelijk slaat hij met zijn scepter op het hoofd van de Galliër. Vervolgens maakten de boze Galliërs een grote slachting aan. Want zij doodden alle oude mannen die in hun woonplaatsen zaten. Met fakkels steken ze de huizen en tempels van de stad in brand. De Romeinen zien vanuit het Capitool de stad vol vijanden, overal zien ze vlammen.
20. In de gehele stad horen zij geschreeuw van vijanden en het instorten van de tempels en de huizen. Het lot dwong ze alles te verdragen.