Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Disco > Boek 2

Hoofdstuk 19, tekst B: vrouwen redden Rome

Personen in het verhaal (dit maakt het makkelijker het verhaal te begrijpen)
Coriolanus : een patriciër (rijke man) die de stad Corioli had verovert en de Volsci had veroverd. Zo komt hij dus aan de naam Coriolanus
Veturia : de moeder van Coriolanus
Volumnia : de vrouw van Coriolanus


1. Veturia en Volumnia, twee kinderen van Coriolanus dragend**, gingen (samen)met vrouwen het (leger)kamp binnen. Zodra zij daar waren gekomen, berichtten de vrienden van Coriolanus dat er een hele grote stoet van vrouwen aanwezig was. Coriolanus echter, weigerde de vrouwen te horen.
5. (letterlijk staat er : 'een uit de vrienden') Een van de vrienden, die Veturia en Volumnia staand tussen de vrouwen had gezien, zei toen : "Kijk, én jouw moeder én je echtgenote én jouw kinderen zijn aanwezig."
Vervolgens sprong Coriolanus, verlangend zijn moeder kussen te geven, trillend uit zijn stoel naar voren. Veturia echter, zei zich afwendend:
10. "Voordat ik jouw omhelzing ontvang, zeg mij (letterlijk zeg aan mij) : ben ik bij de vijand of bij mijn zoon gekomen? Ben ik krijgsgevangene of moeder in jouw (leger)kamp? Hoe heb jij deze aarde (ze bedoelt "dit land") kunnen verwoesten, die jou heeft gebaard en gevoed? Kwam deze versregel niet bij jou op, toen je Rome zag? : Binnen deze muren bevinden zich mijn huis, de penaten (huisgoden), mijn moeder, mijn echtgenote, mijn kinderen"
15. De woorden van zijn moeder hebben Coriolanus zeer ontroerd : hij heeft zijn moeder en echtgenote omhelsd en liet ze weg gaan; zelf heeft hij het kamp verplaatst van de stad. Nadat hij de legioenen had weggevoerd naar de Romeinse akkers, is hij een beetje later gestorven.

** de bijzin gaat in dit geval alleen over Volumnia. De schrijver bedoelt dat Veturia samen met Volumnia en vrouwen het kamp binnengaat, terwijl Volumnia de kinderen draagt. Ferens is enkelvou, vrouwelijk en nominativus en hoort bij het dichtstbijzijnde zelfstandig naamwoord in de zelfde naamval en geslacht. In dit geval is dat dus Volumnia