Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Argo

Tekst 21

ARGO VERTALING LES 21
THALES VAN MILETE

Moeder: Thales, het hele volk van Milete vindt je raar.

Thales: Lelijke kwaadsprekers hebben je bedrogen. Ik ben namelijk de grote Thales, en het hele volk beschouwt me als wijs en goed en dapper. Ik heb immers de beroemde zonsverduistering voorspeld. De verduistering heeft een einde gemaakt aan de
lange strijd van de Lydiërs en de Meden. Sindsdien bewonderen veel mensen me zeer. Geloof dus de kwaadsprekers niet, lieve moeder, want ze zeggen alleen maar slechte woorden.

Moeder: Onze slavin vertelde me een wonderlijke gebeurtenis; toen ze de gebeurtenis zag, lachte ze erg. Jij was namelijk eens gedurende de nacht de sterren aan het bekijken
en je hield je hele aandacht bij de hoge hemel. De grote put voor je voeten zag je niet en je viel erin. De slavin zei: "Jouw zoon beschouwt de hemel, maar de gebeurtenissen op aarde ziet hij niet."

Thales: Lachwekkend was de zaak niet voor mij. Maar, dierbare moeder, lach ook jij mij uit?

Moeder: Ik persoonlijk zeker niet, maar ik ben ongelukkig. ik vraag je immers vaak "Wanneer ben je van plan te trouwen?" Jij lacht altijd en zegt: "Nu is niet het goede moment, want ik ben jong." Maar ik verlang hevig naar een mooie schoondochter en veel kleinkinderen. Wanneer ben je dus van plan te trouwen?

Thales: O goede moeder, nu is niet het juiste tijdstip: Ik ben immers een oude man.

Statistieken

Vertalingen op de site: 7.096

Nieuw afgelopen maand: 8

Gewijzigd afgelopen maand: 17