Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Argo

Tekst 11: Agamemnon en Achilles

Agememnon is boos door de woorden van Kalchas en zegt:
"Grieken luister naar mij! Ik wil Chryseïs in mijn huis hebben.
Als het nodig is om het meisje te bevrijden en naar haar vader te sturen, handel ik zo. Want ik wil jullie redden, maar meteen geven jullie mij een ander geschenk. Want het is passend als leider van de grieken om een geschenk te krijgen."

Achilles zegt tegen hem: Agememnon wees niet hebzuchtig, want hoe zullen de Grieken een ander geschenk aan jou geven? De buit is niet meer onverdeeld. Kom op, stuur nu het meisje snel terug naar haar vader, maar zodra wij Troje vernietigen geven wij driemaal zoveel geschenken aan jou."

Agamemnon zegt: "Achilles maak mij niet kwaad, Want ik begrijp dat jij jaloers op mij bent. Jij wilt mij het geschenk ontnemen. Op die manier heb ik als de aanvoerder van de reis van de Grieken geen aanzien meer, maar jij hebt nog een geschenk het meisje Briseïs. Als dan de Grieken geen ander geschenk aan mij geven dan zal ik Briseïs roven."

Nu wordt Achilles boos en zegt: "Lafaard, je zegt dat je de leider van de Grieken bent, maar je doet nooit mee aan de strijd, Want jij hebt een hart van een hert. Ik span mij in de strijd altijd in, maar jij drinkt slechts wijn.
Maar als jij Briseïs wil roven houdt ik jou niet tegen, maar ik doe niet meer mee met het gevecht.