Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Argo

Les 23: Verbazingwekkende prestaties

Van de Korinthiërs hoorde ik een verhaal over Arion, de beste citerzanger van heel Griekenland. Over de waarheid van dat verhaal zijn de inwoners van Lesbos het met de Korinthiërs eens. Deze Arion namelijk ging ooit naar Italië, waar hij in korte tijd veel bezit kreeg. Daarna verlangde hij ernaar terug naar huis te reizen en hij vond een schip van de Korintische zeelui; Korinthiërs vertrouwde hij namelijk allemaal.

Maar die zeelui waren slecht; want nadat ze de haven hadden verlaten, wilden ze Arion alle bezittingen afpakken en de ongelukkige man zelf in de diepe zee werpen. De verstandige Arion begreep zijn zware lot. Hij smeekte dus de zeelui: 'Jullie willen toch zeker eerst de beste citerzanger van heel Griekenland horen?' Hij overtuigde alle zeelui en in zijn volledige kostuum zong hij eerst een fijn lied voor Apollo, en meteen na het lied wierp hij zichzelf vrijwillig uit het schip.

De zeelui voeren dus weg uit Korinthe, maar een snelle dolfijn kwam naar Arion; die had Apollo zelf natuurlijk gestuurd, omdat hij blij was met het fijne lied. De dolfijn droeg Arion op zijn brede rug. Toen Arion in Korinthe aankwam, waren de slechte zeelui niet meer in staat de waarheid te verbergen; allen kregen een zware straf. Nu nog is het in Korinthe mogelijk een bronzen beeld van Arion te bekijken, een mens op een dolfijn.

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.788

Nieuw afgelopen maand: 17

Gewijzigd afgelopen maand: 29