Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Via Nova > Boek 1 Urbs

Hoofdstuk 7, vertaling 1: Op het Forum Romanum (Op de Romeinse Markt)

Flavus en zonen zij zijn op het Forum Romanum.
Zij wandelen en zij kijken rond. Midden op het Forum Romanum is Lacus Curtius. Vader hij zegt:”Het verhaal over Marcus Curtius valt bij mij in de smaak. En, jullie Marcus en Lucius? Of weten jullie het verhaal niet?
De tweeling zij antwoorden: “Wij kennen het verhaal niet goed, vader. Vertel over Marcus Curtius.”
Vader hij vertelt: “Eens vreesden zij de Romeinen zeer, omdat een grote kloof in het Forum Romanum zij was verschenen. Al hadden de Romeinen veel blokken steen gegooid in de kloof, maar zij hadden de kloof niet kunnen sluiten. Ook al hadden zij gebeden tot de goden, maar tevergeefs. De goden hadden de kloof niet gesloten.
Tenslotte gaan de Romeinen naar het orakel en zij vroegen: “Hoe kunnen wij de kloof sluiten? Wat bevelen de goden?” Het orakel antwoordt: “Gooit het grootste goed in de kloof.”
De Romeinen begrepen het orakel niet.
Daarom vroegen zij het orakel: “Maar wat is het grootste goed?” Het orakel zweeg echter.
Alle Romeinen zij probeerden het orakel te begrijpen.
Een senator zei: “Het grootste goed is geld. Gooit het geld in de kloof.” Dus de Romeinen gooien het vele geld in de kloof, maar tevergeefs. Een Romeinse vrouw zei:
“Ik begrijp het orakel. Het grootste goed is het goud en het zilver.” Dus
gooiden de Romeinen het goud en het zilver in de kloof. Maar de goden zij sluiten de kloof niet. Plotseling een Romeinse soldaat, een Marcus Curtius, riep: “Wapens en dapperheid! Het grootste goed is, dapperheid en wapens!” De overige Romeinen begrepen het orakel nog steeds niet, maar Marcus Curtius verliet uit het Forum onmiddellijk.
Hij komt snel terug. Hij reed op een paard, en hij droeg wapens. Een soldaat zei “Kijk, ik gooi in de kloof het grootste goed: wapens en de dapperheid.” Toen spoorde hij het paard aan en hij sprong in de kloof. Onmiddellijk sluiten zij de goden de kloof. Eindelijk begrepen de Romeinen het orakel. Marcus Curtius had het Forum Romanum gered.”
Zo eindigt Flavus het verhaal. Marcus zegt: “Marcus was een man. Dapperheid redde het Rome.”

Statistieken

Vertalingen op de site: 7.304

Nieuw afgelopen maand: 26

Gewijzigd afgelopen maand: 30