Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

SPQR

Tekst 10: spectacula

De vier vrienden, Gaius en marcus Quintus en Publius, kwamen het amfitheater binnen. Spoedig zaten de jongens tussen de toeschouwers. Overal kwamen mensen de toeschouwersruime binnen. Jongens en mannen, vrouwen en meisjes. De zon brandde. Daarom hingen er boven de toeschouwersruimte zeilen en boden schaduw aan de toeschouwers. Slaven verkochten wijn en water. De jongens dronken water en wachtten op het begin van de voorstelling. Eindelijk hoorden ze de trompetten.

Eerst kwam de optocht van gladiatoren binnen. 'Kijk, ik zie Cornax!' schreeuwde Gaius.
'Waar zien jullie Celadus, Quintus en Publius?' Quintus wees Celadus aan met zijn vinger: 'daar is Celadus: hij loopt niet ver van Cornax. Hij draagt een zwaard en een schild. Je ziet hem toch wel?' Spoedig stonden de gladiatoren voor het podium van de keizer. Ze groetten de keizer: 'gegroet, keizer, zij die gaan sterven groeten u.' Ondertussen klapten en juichten de toeschouwers.

Na de optocht van gladiatoren kwamen de dieren de arena binnen: leeuwen , panters, herten. De leeuwen en panters vielen de herten aan. De herten probeerden te vluchten, maar tevergeefs. Huiveringwekkend lawaai vulde de arena. De grond was rood door het bloed van de herten. Plotseling kwamen de dierenvechters de arena binnen. Overal in de arena vielen de dierenvechters de panters en leeuwen aan. Ze probeerden de dieren te doden. De leeuwen en panters boden echter weerstand.

'Kijk,' wees Gaius zijn vrienden aan,'daar heeft een panter een dierenvechter met zijn poot verwondt. Het bloed stroomt vanaf het hoofd van de man over zijn lichaam. Snel, Marcus , sluit je ogen!' Marcus zweeg: hij hield al een lange tijd zijn ogen dicht.