Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Fortuna > Boek 3

Hoofdstuk 8, tekst 7A: Het einde van de Tweede Punische Oorlog

1 Van hier onoverwonnen teruggeroepen om zijn vaderland te verdedigen, voerde hij oorlog tegen Publius Scipio, de zoon van degene die hij zelf eerst bij de Rhône, voor de tweede keer bij de Po, en voor de derde keer bij de Trebia op de vlucht had gejaagd.
Met deze verlangde hij, omdat de geldmiddelen van zijn vaderland al waren uitgeput, voor het moment de oorlog bij te leggen, om daarna des te krachtiger slag te (kunnen) leveren. Hij kwam in overleg (met hem), (maar) ze werden het niet eens over de voorwaarden. Na deze gebeurtenis 5 leverde hij met dezelfde binnen weinig dagen slag bij Zama.
Na verdreven te zijn - het is ongelofelijk om te zeggen - bereikte hij in twee dagen en twee nachten Hadrumetum, wat ongeveer 300 mijl van Zama is verwijderd. Op deze vlucht hebben de Numidiërs die tegelijk met hem uit de slag waren weggegaan, een aanslag op hem gepleegd, aan wie hij niet alleen is ontkomen, maar hij heeft hen zelf ook overweldigd. In Hadrumetum heeft hij de overigen na/van de vlucht verzameld, en met nieuwe lichtingen in weinig dagen velen samengebracht. Toen hij met de voorbereidingen heel druk bezet/bezig was, hebben de Carthagers de oorlog met de Romeinen bijgelegd/vrede gesloten.

Statistieken

Vertalingen op de site: 7.304

Nieuw afgelopen maand: 26

Gewijzigd afgelopen maand: 30