Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Fortuna > Boek 2 nieuwe druk

Hoofdstuk 28, tekst B: Corruptie bij openbare werken

GAIUS PLINIUS AAN KEIZER TRAJANUS
1 Een enorme hoeveelheid geld, heer, hebben de inwoners van Nicomedia besteed om een waterleiding te bouwen. Die, nog onvoltooid, is opgegeven en zelfs verwoest. Wederom is voor een ander aquaduct veell geld uitgegeven. Omdat/Nu deze ook is verlaten, is er een nieuwe gelduitgave nodig.
5 Opdat zij water hebben, die zoveel geld op slechte manier hebben verloren.
Zelf ben ik gekomen bij een zeer zuivere bron, waaruit het water moet worden gehaald. Er staan nog zeer weinig bogen overeind. Er kunnen sommige bogen opgericht worden door blokken steen van het vroegere bouwwerk af te halen. Een (of ander) deel zal, zoals het mij toeschijnt, uit baksteen moeten worden uitgevoerd.
10 Want dat is makkelijker en goedkoper. Maar eerst moet er door u of een waterbouwkundige, of een architect gestuurd worden, opdat niet wederom gebeurt wat er gebeurd is.
Ik verzeker u dat zowel het nut van het werk als zijn schoonheid uw tijdperk zeer waard zijn.

TRAJANUS AAN PLINIUS
15 U moet ervoor zorgen dat water naar de stad (van de inwoners van) Nicomedia gebracht wordt. Ik geloof echt dat u dit werk met grote precisie zal aanpakken.
Maar, in godsnaam, door u zal met dezelfde precisie dit moeten worden uitgezocht: Door wier fout hebben de inwoners van Nicomedia tot dit moment zoveel geld verloren? Het is hun niet toegestaan, om een voordeeltje
20 te behalen, zowel aquaducten te beginnen als te verlaten! Wat u dus te weten zal komen, breng dat tot mijn kennis.

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.634

Nieuw afgelopen maand: 7

Gewijzigd afgelopen maand: 8