Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Argo

Tekst 9, Thema 2

De argonauten zijn in een gebied waar Phineus koning is, een zeer verstandige oude man, want hij wil raadplegen over de gevaren van de reis. Phineus wil hen helpen maar eerst willen de helden hem helpen. Want de straf van de goden kwelt hem: harpijen roven steeds zijn maaltijden dus de argonauten maken een maaltijd voor de oude man klaar. De harpijen zijn al gekomen maar zij roven de maaltijd niet. Want de boreaden jagen ze weg, en tenslotte vluchten de harpijen van angst weg. De straf van de goden kwelt de oude man niet meer.

Daarna geeft Phineus advies aan Jason: Het gevaar oor jou en je vrienden zijn de Symplegaden. Hoge roten aan weerszijde van de zeeengte. Want zij klappen steeds tegen elkaar en vernietigen de schepen. Eerst stuur je een duif naar hen, daarna moet je roeien terwijl de rotsen zich terug trekken.

De argonauten sturen eerst de duiven door de Symplegaden overeenkomstig met het woord van de oude man. De Symplegaden klappen tegen elkaar,, maar de duif is sneller. De rotsen vernietigen alleen een stukje van de staart van de vogel. Daarna roeien de helden. De rotsen klappen weer tegen elkaar aan. Ze vernietigen alleen maar een stukje van het achtersteven. Want de Argo is sneller. De weg naar Kolchis is nu niet meer vrij voor het schip en de helden.

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.744

Nieuw afgelopen maand: 23

Gewijzigd afgelopen maand: 47