Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Argo

Tekst 43

Pheidias: Het is nodig dat wij besluiten over de beelden van de nieuwe tempel. Want Perikles zou kunnen willen dat wij de taak snel voltooien. Hij verdraagt de uitstel niet, telkens als hij iets beveeld.
Bouwmeester: Jij zou de beste beelden kunnen maken voor dit heiligdom. Wanneer de tempel wordt voltooid, zou de grootheid van het Parthenon door iedereen bewonderd kunnen worden. Maar welke mythe moeten we kiezen?
Pheidias: Ik zou de mythe over Athena en Poseidon kunnen maken.
Bouwmeester: Wat voor een mythe is dat?
Pheidias: Telkens wanneer de mensen een of andere nieuwe stad gaan bewonen, wordt een van de goden beschermer van de stad. Maar terwijl onze stad gebouwd werd, streden wij vanwege de eer van zowel Athena Parthenos als Poseidon Aardschokker, de burgers vertellen: "Moge jullie een nuttig geschenk geven." Onmiddellijk sloeg Poseidon de grond met zijn drietand en ontstond er een bron. Maar het water in de bron was zout. Athena zei lachend: "Poseidon, als je nagedacht had, zou je begrijpen wat voor een geschenk bij de mensen in smaak valt. Burgers, jullie zouden mijn geschenk kunnen beschouwen als meer nuttig." Nadat ze met haar lans de grond sloeg, liet zij aan hen een olijfboom zien. Omdat het geschenk van Athena beter was, hebben wij de stad Athene genoemd. Als Poseidon gewonnen had, zou het nu Poseidoniƫ heten.
Bouwmeester: Als Poseidon drinkbaar water had gegeven, zou hij misschien gewonnen hebben.
Pheidias: Laten we blij zijn dat Parthenos gewonnen heeft. Want zonder de olijfboom zouden we in onzekerheid verkeren, en het zou niet mooi zijn om te wonen in een stad genaamd Poseidoniƫ.