Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Argo

Tekst 24: Ergon

De koeherder kwam elke dag met zijn runderen uit Korkyra naar de kaap, waar de kudde voedsel zocht en de koeherder hen bewaakte. Maar eens verliet de stier de kudde en ging naar beneeden van de kaap af naar de zee.
En daar loeide hij hevig. En de koeherder kwam van de stier en hoorde hem en riep hem. Weliswaar bleef de stier eerst wachten bij de zee, maar tenslotte ging hij terug naar de kudde. En zo handelde de stier de volgende dag opnieuw en de volgende dag opnieuw...
En toen ging ook de koeherder naar de kaap en zag een grote massa tonijn zwemmen in de zee. Dus hij berichtte de inwoners van Korkyra over de tonijn.
De bewoners van Korkyra probeerden om de tonijnen te pakken, maar steeds gooiden zij tevergeefs het net. Tenslotte stuurden zij bodes naar Delphi. En Pythia beveelde hen: ‘Offer aan Poseidon.’ En toen de inwoners van Korkyra overeenkomstig met de woorden van de Pythia de stier offerden aan Poseidon, vingen ze onmiddelijk de tonijn. Vervolgens maakten ze van brons een stier en zij droefen het beeld als wijgeschenk, in ril voor de hulp van de orakelspreuk.