Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Argo

Tekst 19: Wijgeschenk (versie 2)

In de markt van Athene zocht een massa van vrouwen en kinderen het lot van het leger uit te vinden. Want hun zonen en vaders gingen naar Marathon, waar de Mediërs met de Atheners oorlog voerden.

Op de markt was ook de Nikomatos, een jongen Van 10 jaar en de moeder met hem. Het kind hoorde het geschreeuw van de mensen: “het leger van de mediërs is ontelbaar groot.” “De Mediërs zijn de sterkste.” “ wat zullen zij doen, ze zijn toch niet van plan Athene te vernietigen?” De Nikomatos vroeg zijn moeder: “De goden staan dit soort dingen toch niet toe? Want altijd eerder wij de Athena en de Apollo en...” maar hij voltooide zijn woorden niet. Want plotseling zei de moeder van hem: "Ik zie een man"

De Atheners begrepen niet of de man een Athener was of een Mediër, tenslotte herkenden ze hem. De Peidipidos is de renbode van Athene. De Nikomatos riep: “O Peidipidos, jij rende hier dus heen zonder onderbreking weg van Marathon?” Maar de Peidipidos luisterde miet naar het kind, want de inspanning putte hem uit. Nauwelijks kwam hij dichtbij de massa, en in twee woorden berichtte hij alleen: “ Wees blij. We overwinnen!” Daarna viel hij neer en stierf.

De dood van de Peidipidos deed the Atheners verdriet, maar vooral de overwinning maakte hen blij. De Nikomatos vroeg: “Het is toch wel nodig om de Athena en de Apollo te eren?” En het kind overtuigde de Atheners. Ze besloten dus in Delphi een schathuis te bouwen voor de buit van de oorlog.

Statistieken

Vertalingen op de site: 7.096

Nieuw afgelopen maand: 8

Gewijzigd afgelopen maand: 17