Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Argo

Les 14: een houten paard

Snel vernamen de Trojanen dat de Grieken niet meer aanwezig waren. Zij waren blij en gingen overal heen: sommige gingen naar de plaats, waar altijd de tenten van de Grieken waren, en andere gingen naar het strand, waar de schepen waren. Daar zagen ze een heel groot houten paard. Ze verwonderden zich zeer en overlegden over de gebeurtenis. Sommige wilden het paard met vuur vernietigen, anderen zeiden:" De Grieken verlieten het paard als geschenk voor Athena; als wij hem in Troje hebben, beschermt de Godin niet meer de Grieken, maar ons."

En sommigen leidden het paard al naar Troje, maar Laokoon, de priester van Poseidon, renden samen met zijn zoons naar hen toe en zei: Dwazen, menen jullie dat de Grieken ooit zullen vluchten voor de oorlog? Jullie moeten niet geloven in hen geschenk; Begrijp dat het paard een list is. En toen gooide hij een lans en raakte de buik van het paard.

Plotseling kwamen twee slangen uit de zee. Meteen vielen zij Laokoon en zijn zoons aan. Eerst wikkelden zij hun lange lichamen om de kinderen heen, en daarna grepen zij ook de vader. De dieren droegen hen de zee in, waar het water de kinderen en de man verzwolg.

De Trojanen beschouwden hun dood als een straf van de goden en brachten met angst het paard zo snel mogelijk naar Troje; ze begrepen namelijk het gevaar niet.

Statistieken

Vertalingen op de site: 6.847

Nieuw afgelopen maand: 10

Gewijzigd afgelopen maand: 27