Hoofdstuk 20, vertaling 2: Over het huwelijk van Alexander De Grote
Categorie: Boek > Via Nova > Boek 2 Imperium
Alexander de Grote, nadat hij het Azië aan zich onderwierp, was hij aan het haasten dat hij het overige rijk van de Persen klaarmaakte. Niet, aan het geest, en ook niet de werken van het lichaam, waren hem aan het kwellen. Geen enkel rivier was hem aan het belemmeren, geen enkel berg was hem aan het vasthouden.
Hij streed, tweemaal met Darius, met de koning van de Persen, tweemaal ging hij een winnaar uit het gevecht. Dagen en nachten was hij vervolgens op de hielen aan het zitten, voor Darius terwijl hij aan het vluchten was. Zodra hij hoorde dat, Darius door een onderbevelhebber gedood was, noemde hij zich zelf de koning van alle Persen.
De Koning Alexander kwam altijd aan bij de streek, aan welke de naam Bactria was, terwijl hij aan het vergroten was. Oxyartes, de gouverneur van de provincie, vertouwde zich toe voor de macht voor Alexander en hij stelde een diner met het vorstelijk luxe op, met welke hij de koning aan het ontvangen was. Nadat dertig aanzienlijke jonge vrouwen binnengeleid bij het diner waren, gingen zij door de zaal heen voort. Nadat de gasten aangeraakt waren met de schoonheid van de jonge vrouwen zwegen zij. Tussen de meisjes was de dochter van de gouverneur, Roxana. Vooral zij draaide ieder de ogen in zich, het meest van Alexander. Nadat hij met liefde aangevuurd was, vroeg de koning: “Wie is die meisje?” “Van wie is de dochter?” Blij zei Oxyartes dat Roxana de zijne dochter was. En Alexander zei: “ Nadat ik genomen ben met de schoonheid van het lichaam wens ik ook de geest te leren kennen. Dus Oxyartes riep de dochter naar zich toe.
Later vroeg Alexander de Roxane naar het huwelijk. Hij zei “De huwelijken tussen Perzen en Macedoniers hebben zeer een betrekking op het welzijn van de Koning het koninkrijk.” Met deze wijze kunnen wij wegnemen en de schaamte voor de volken nadat zij overwonnen zijn en de brutaliteit voor de overwinnaars.” De koning beviel de slaven het brood aan te dragen. Met de gewoonte nadat het doorgesneden was met een Macedonisch zwaard aten Alexander en Roxane het brood op. Zo verbond de koning van ieder wereld de dochter van een barbaar met zich in het huwelijk.