Hoofdstuk 5, tekst A: De voorbereiding
Categorie: Boek > Kosmos > Nieuwe druk
Zo werd niet veel later in de maand Gamelion het huwelijk voltrokken. Veel huwelijken in Athene duurden drie dagen. De proaulia was de eerste dag. Deze dag werd de bruid met heilig water gewassen. Dat water werd gehaald uit een bron van de Enneakrounos door een jongen, waterdrager genaamd. Daarna werd de bruid versierd en met mooie kleren uitgerust. Vervolgens ging zij meestal met haar moeder naar de tempel van Artemis en daar bracht ze een offer en ze wijdde al haar speelgoed en haar riem. Al die dingen gebeurden Eurykleia, maar Eurykleia was niet blij.
Huilend doorstond ze elke ceremonie. Volgens de traditie was het noodzakelijk voor haar om ’s avonds met een kleine jongen te slapen, maar dat wilde ze niet doen. Tenslotte zeiden haar vader en haar moeder: “Kom op dochter, zwijg nu: het is voor jou niet langer noodzakelijk met die kleine jongen te slapen, als je morgen geen problemen zult veroorzaken. Maar zeg dat niet tegen de bruidegom. Als de bruid met een jongen slaapt, zorgt dat voor haar voor het krijgen van veel zonen, zoals men denkt. Wij smeken jou: zeg dat niet aan de bruidegom.”
Toen gehoorzaamde Eurykleia haar vader en haar moeder en daarna bracht ze alleen de nacht door, terwijl ze niet sliep, maar terwijl ze haar vroegere en toekomstige leven overdacht.