Hoofdstuk 33, tekst B
Categorie: Boek > Fortuna > Boek 2
1. Ik begrijp niet waarom jij klaagt over de dood van de filosoof Metronax, en waarom jij meent dat zijn dood te vroeg is. Het gebeurt dagelijks dat wij klagen over de dood. Wij begrijpen niet, waarom Fortuna één of andere jongeman midden in zijn leven grijpt en waarom niet één of andere oude man wordt gegrepen.
5. Maar ik vraag jou: welk verschil het maakt wanneer wij sterven. Er moet niet voor gezorgd worden dat wij lang leven, maar dat wij gelukkig leven. Het leven is lang, als het welbesteed is. Je vraagt: 'Zeg ons, hoe het leven wordt gevuld'.
8. Ik zal antwoorden, het is noodzakelijk dat wij bij de wijsheid aankomen.
9. Als iemand 80 jaar inactief heeft geleefd, sterft hij niet laat, en is hij al lange tijd dood. Maar onze Metronax is in de kracht van zijn leven gestorven. Maar hij heeft de taken van een goede burger, een goede vriend en een goede zoon uitgevoerd.
12. Hoewel zijn leeftijd onvoltooid is, is zijn leven wel voltooid. Hij leeft, want hij gaf zich in de herinnering. Wil jij weten, wat het verschil is tussen de één en de ander? De één leeft ook na zijn dood, de ander komt al om voor zijn dood.
16. Jij vraagt, wanneer je het leven voltooid doorbrengt. Ik zeg jou: wanneer jij wijs geworden bent, heb je het maximale doel bereikt. Dan maakt het geen verschil wanneer je sterft.