Hoofdstuk 13, tekst B : Rome wordt ingenomen
Categorie: Boek > Fortuna > Boek 1
Vele burgers hebben Rome verlaten en vluchtten naar een vlakbij gelegen stad. De overige weken uit naar het Capitool behalve sommige oude senatoren, omdat zij waardig thuis de dood wilden afwachten. Deze oude mannen zaten in toga’s gehuld in hun huizen.
Nadat de Galliërs Rome waren binnengekomen, zagen zij geen gewapende mannen. Ze kwamen aan bij het Forum en keken naar de tempels van de goden en het Capitool.
De Galliërs vreesden een hinderlaag, omdat de stad verlaten was.
Toch wilden zij streven naar een buit en gingen de huizen binnen. Stomverbaasd vonden zij de mannen in hun huizen, vanwege hun uiterlijk gelijkend op standbeelden van de goden. Toen wilde een zekere Galliër aaien over de baard van Marcus Papirius. De oude man zei: “raak mij niet aan”en tegelijkertijd sloeg hij de Galliër met zijn ivoren scepter op het hoofd.

Daarna richtten de boze Galliërs een grote slachting aan onder alle oude mannen. Zij steken de huizen van de stad en de tempels in brand. Vanaf het Capitool onderscheiden de Romeinen de stad vol van vijanden, overal zien zij vlammen.
Ze horen overal het geschreeuw van de vijanden, het instorten van de tempels en van de huizen. Het lot dwong hen alles te dragen…