Hoofdstuk 2: thema 1: Paulus: Sententiae, V, 23: optio p 82
Categorie: Boek > Optio
R 1-5a: De Lex Cornelia legt de verbanningsstraf op aan diegene die een mens heeft gedood of omwille van die reden gewapend was of om een diefstal te plegen en diegene die gif in zijn bezit had om een mens te doden of het verkocht heeft of het klaargemaakt heeft, of aan diegene die een valse getuigenis heeft afgelegd waardoor iemand gestorven is of het zijn dood veroorzaakt.

R 5b-9: Men besloot omwille van al deze misdaden bij de aanzienlijkeren de doodstraf op te eisen, maar de onaanzienlijkeren worden aan het kruis opgehangen of voor de beesten gegooid. Een moordenaar is diegene die een mens doodt met 1 of ander soort wapen of zijn dood veroorzaakt heeft.

R 10-12: En daarom wordt diegene die die moord door 1 of ander toeval niet tot stand kon brengen, zoals een moordenaar gestraft omdat hij wou doden en diegene, die per ongeluk onvoorzichtig iemand doodt door het werpen van een wapen, wordt vrijgesproken.

R 13-16: Maar indien een mens tijdens een ruzie gewond raakt en sterft, dan worden daarom de onaanzienlijkeren tot de spelen of tot de mijn veroordeeld en de aanzienlijkeren worden beboet met de helft van hun bezittingen en verbannen, aangezien men ook rekening moet houden met de slagen zelf tegen ieder afzonderlijk.