Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com

Argo

Tekst 7: Held

Medusa is een Gorgo, een vreselijk monster. In plaats van haren heeft ze slangen als haar en haar ogen doden alle mensen, die in het gezicht van haar kijken. De mensen vluchten dus om angst uit het gebied van de Gorgo. Maar de held Perseus, de zoon van Zeus, wil de dapperheid tonen aan de goden en de mensen: hij wil namelijk Medusa doden. Op deze manier wil hij de mannen, vrouwen en kinderen van het gebied helpen.

De goden helpen de zoon van Zeus. Athena geeft haar schild aan de held: het schild glimt als een spiegel. Hades geeft zijn helm aan Perseus: Als Perseus de helm op zijn hoofd draagt, is hij onzichtbaar. Hermes geeft het kind van Zeus gevleugelde sandalen. Perseus is erg blij met de geschenken.

Nu nadert Perseus Medusa, onzichtbaar door de helm van Hades. Hij ziet het verschrikkelijke monster met zijn schild, zoals een spiegel: op deze manier kijkt hij niet rechtstreeks in de ogen van de Gorgo. Zodra de held dichtbij is, hakt hij het hoofd van Medusa af met een zwaard. Daarna vlucht hij zo snel mogelijk met de sandalen van Hermes. In ruil voor de hulp van de goden geeft Perseus het hoofd van Medusa aan Athena.