Tekst 7: Held
Categorie: Boek > Argo > 3 - Tekstboek
Medusa is een Gorgoon, een vreselijk monster. In plaats van haren heeft ze adders, en ze doodt alle mensen met haar ogen, alle mensen die naar haar gezicht kijken. Uit angst zijn de mensen het gebied ontvlucht. Maar de held Perseus, de zoon van Zeus, wil zijn dapperheid tonen aan de goden en aan de mensen: want hij wil namelijk Medusa doden. Op deze manier helpt hij de mannen, vrouwen en kinderen van het land.

De goden helpen de zoon van Zeus. Athena geeft haar schild aan de held; het schild glimt als een spiegel. Hades geeft zijn helm aan Perseus; als Perseus de helm op zijn hoofd draagt, is hij onzichtbaar. Hermes geeft aan het kind van Zeus zijn gevleugelde sandalen. Perseus is erg blij met de geschenken.

En Perseus nadert Medusa, onzichtbaar door de helm van Hades. Hij kijkt naar het verschrikkelijke monster in zijn schild, zoals een spiegel: want op deze manier kijkt hij niet rechtstreeks naar het gezicht van de Gorgo. Zodra de held dichtbij is, hakt hij het hoofd van Medusa af met zijn zwaard. Daarna vlucht hij met de sandalen van Hermes zo snel mogelijk. In ruil voor de hulp van de goden schenkt Perseus het hoofd van Medusa aan Athena.